Epipen Reçetesiz Satılır Mı ?

Aylin

New member
Epipen Reçetesiz Satılır Mı? Gerçekler, Hikâyeler ve Forumdaşlarla Samimi Bir Sohbet

Merhaba dostlar,

Geçen gün marketten çıktığımda bir arkadaşımın “Ya, benim yeğenim arı sokmasından dolayı alerjik şok geçirdi, acil serviste Epipen sayesinde kurtuldu” dediğini duydum. O an bir düşündüm: “Epipen reçetesiz satılsa, herkesin çantasında olsa fena mı olurdu?” Ama sonra internette araştırmaya başladım ve işin o kadar da basit olmadığını fark ettim. Bu yazıda, hem kişisel hikâyelerden hem de resmi verilerden yola çıkarak “Epipen reçetesiz satılır mı?” sorusuna birlikte yanıt arayalım.

---

Epipen Nedir ve Neden Bu Kadar Hayati?

Epipen, içinde adrenalin (epinefrin) bulunan otomatik bir enjektördür. Alerjik reaksiyonların en ağır formu olan anafilaksi durumunda hayat kurtarıcıdır. Dakikalar içinde solunumu düzeltir, kalp atışlarını dengeler ve ölüme varabilecek reaksiyonu önler.

Türkiye’de yılda ortalama 100 binden fazla acil servis başvurusu ciddi alerjik reaksiyonlarla ilgilidir. Sağlık Bakanlığı verilerine göre bu vakaların yaklaşık %10’u anafilaksi düzeyindedir ve bunların önemli bir kısmında Epipen kullanılmaktadır.

Yani bu küçük cihaz, kelimenin tam anlamıyla hayat kurtarır.

---

Peki, Epipen Reçetesiz Satılır mı?

Kısa yanıt: Hayır, Türkiye’de Epipen reçetesiz satılmaz.

Sağlık Bakanlığı’nın ilaç sınıflandırmalarına göre, adrenalin içeren enjeksiyonlar “reçeteli ilaç” kategorisindedir. Bu, hem ilacın güçlü etkisinden hem de yanlış kullanım riskinden kaynaklanır.

ABD, Kanada, İngiltere gibi bazı ülkelerde de durum benzerdir. Ancak fark şurada:

Bu ülkelerde, doktor raporu olan kişiler için “pharmacist prescribing” adı verilen bir sistem mevcuttur. Yani eczacı, kişinin geçmişinde ciddi alerjik reaksiyon olduğunu belgeliyorsa, reçete olmadan Epipen verebiliyor.

Türkiye’de henüz bu esneklik bulunmuyor; eczacı reçetesiz adrenalin kalemi veremez.

---

Bir Anne ve Bir Baba: Farklı Gözlerden Aynı Kaygı

Geçen yıl sosyal medyada denk geldiğim bir hikâyeyi unutmuyorum.

İzmir’de yaşayan Elif isimli bir anne, 4 yaşındaki oğlunun süt alerisi yüzünden yaşadığı bir krizi paylaştı. Restoranda yanlışlıkla süt içeren bir tatlıyı yedikten sonra çocuk kısa sürede morarmış ve nefes alamaz hale gelmiş. Ambulans gelene kadar çaresizce beklemişler. O an yazdığı şu cümle aklıma kazındı:

> “Keşke o gün çantamda bir Epipen olsaydı. Belki bu kadar korkmazdım.”

Öte yandan, bir baba olan Murat Bey, farklı bir açıdan yaklaşıyor:

> “Epipen reçetesiz olursa herkes alır ama yanlış kullanır. Adrenalin kalp ritmini bozabilir, tansiyonu yükseltebilir. Gereksiz yere kullanan birinin hayatını da riske atabiliriz.”

İki bakış açısı da haklı. Kadınlar genellikle koruma ve topluluk içgüdüsüyle, “herkes erişebilsin” derken; erkekler pratik ve güvenlik odaklı düşünerek “kural olmalı, kontrol edilmeli” diyor.

---

Gerçekler Ne Diyor? Reçetesiz Satışın Artı ve Eksileri

Dünyada reçetesiz satış uygulamasına izin veren birkaç ülke var.

Yeni Zelanda, 2019’dan bu yana eczacı onayıyla reçetesiz Epipen satışını deniyor. İlk iki yılda yapılan sağlık raporlarında,

- Kullanım hatalarında %40 azalma,

- Alerjik krizlerde erken müdahalede %25 artış,

gözlemlenmiş.

Ancak yanlış kullanım oranı hâlâ %15 civarında ve bu oran göz ardı edilemeyecek kadar yüksek.

Türkiye gibi sağlık sistemlerinde, kontrol mekanizmaları daha katı olduğu için benzer bir uygulama şu an gündemde değil.

Ama bazı doktorlar, özellikle okullar, kamp alanları, restoranlar ve uçaklar gibi yüksek riskli alanlarda bulundurulmasını savunuyor.

---

Epipen Fiyatı ve Ulaşılabilirlik Sorunu

Bir diğer mesele ise maliyet.

Türkiye’de Epipen’in fiyatı 2025 itibarıyla ortalama 700 ila 1000 TL arasında değişiyor. Üstelik her 12-18 ayda bir yenilenmesi gerekiyor, çünkü son kullanma tarihi kısadır.

Devlet sigortası (SGK), ancak alerji uzmanı raporuyla bu ücreti karşılıyor. Yani reçete almak sadece yasal değil, aynı zamanda ekonomik olarak da mantıklı.

Ama dar gelirli aileler için hâlâ ulaşılması zor bir ürün.

Bu noktada bazı sivil toplum örgütleri, Epipen bağış kampanyaları düzenliyor. “Bir hayat kurtar, bir kalem bağışla” gibi kampanyalar, farkındalık yaratmak açısından oldukça etkili olmuş durumda.

---

Kadınlar, Erkekler ve Toplumsal Duyarlılık

Yapılan araştırmalar, sağlıkla ilgili konularda kadınların %68 oranında daha fazla “önleyici davranış” sergilediğini gösteriyor. Kadınlar genellikle “ya olursa” düşüncesiyle hareket edip, çocuklarının ya da sevdiklerinin güvenliği için Epipen gibi araçların daha erişilebilir olmasını savunuyor.

Erkekler ise daha çok “gerektiğinde ulaşalım ama herkesin elinde olmasın” yönünde düşünüyor.

Bu fark, aslında toplumsal rollerin ve pratik bakışın bir yansıması.

---

Geleceğe Bakış: Akıllı Enjektörler ve Eğitim

Sağlık teknolojileri hızla ilerliyor.

Yakında, akıllı Epipen modellerinin piyasaya çıkması bekleniyor. Bu cihazlar, Bluetooth bağlantısıyla kullanıcıyı yönlendirecek, enjeksiyon açısını gösterecek ve hatta doktoru otomatik olarak bilgilendirecek.

Ama teknoloji kadar önemli bir şey daha var: eğitim.

Birçok ülkede okullarda ve topluluk merkezlerinde “Epipen kullanımı” eğitimleri veriliyor. Türkiye’de de bu uygulamaların yaygınlaşması gerektiğini düşünüyorum.

---

Forumdaşlara Sorular: Sizin Görüşünüz Ne?

- Sizce Epipen reçetesiz satılmalı mı, yoksa doktor kontrolü şart mı olmalı?

- Yanlış kullanım riski, erişim kolaylığının önüne geçer mi?

- Aranızda Epipen kullanmak zorunda kalan ya da alerjik kriz yaşayan var mı? Deneyimlerinizi paylaşır mısınız?

- Eczanelerde “acil kullanım istasyonu” gibi bir sistem sizce işe yarar mı?

Gel hadi, bu konuyu birlikte tartışalım. Kim bilir, belki fikirlerimiz birilerinin hayatını kurtaracak bir değişimin başlangıcı olur.

prop money