NATO başkanlarından kritik tepe daha sonrası ortak açıklama: Rusya’nın Ukrayna’ya taarruzları global güvenliği tehdit ediyor

pandomim

New member
Dünyanın gözü ve kulağı bugün Belçika’nın başşehri Brüksel’de düzenlenen NATO Zirvesi’ndeydi.

NATO ülkelerinin devlet ve hükümet liderlerinin katıldığı NATO Tepesi, Belçika’nın başşehri Brüksel’deki NATO karargahında yapıldı.

Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın temsil ettiği toplantıya 30 müttefik ülkenin önderleri katıldı.

NATO BAŞKANLARINDAN ORTAK AÇIKLAMA

NATO’nun bildirisinde, Rusya’nın Ukrayna’ya hücumlarının global güvenliği tehdit ettiği açıklandı.

Bildiride şunlar denildi:

“Çin, Rusya’nın savaşına rastgele bir biçimde takviye olmaktan kaçınmalı. Putin, Ukrayna’aki askerlerini çekip savaşı sonlandırmalı. İttifakın her karış toprağını savunmayı sürdüreceğiz. Rusya’nın sivillere yönelik akınlarını şiddetle kınıyoruz. Genel Sekreter Stoltenberg, 30 Eylül 2020’ye kadar nazaranvde kalacak. Ukrayna’ya hücumlardan Belarus’u sorumlu tutuyoruz.”

Toplantı öncesinde aile fotoğrafı çektiren önderlerin gündeminde Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı daha sonrasındaki gelişmeler yer aldı.

NATO önderleri aile fotoğrafı çektirdi.

Dünya önderlerinin tepe bildirileri ise şöyle;

İNGİLTERE BAŞBAKANI JOHNSON: YAPTIRIMLAR NE KADAR SERT OLURSA PUTİN O KADAR SÜRATLİ VAZGEÇER

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, önderlerin Ukrayna halkı için neler yapılabileceğini ele almak üzere bir ortaya geldiğini belirterek şunları söylemiş oldu :

“Bu işi olabildiğince çabuk halletmek için bir arada çalışmamızın hayli kıymetli olduğunu düşünüyorum. Yaptırımlarımız ne kadar sert olursa, Putin rejimi etrafındaki ekonomik baskımız ne kadar sert olursa, Ukraynalılara daha süratli yardım etmek için ne kadar fazlaca şey yapabilirsek bu iş o kadar süratli bitebilir.”

KANADA BAŞBAKANI TRUDEAU: UKRAYNA’NIN YANINDAYIZ

Kanada Başbakanı Justin Trudeau da dünyadaki ortakların birleşerek Ukrayna’yı desteklediği, Rusya’yı kınadığı ve ona karşı durduğu bildirisini vurguladı.

NATO’nun Ukrayna etrafında 10 bini aşkın askeri bulunuyor.

ESTONYA BAŞBAKANI KALLAS: CAYDIRICI KARARLAR ALMALIYIZ

Baltık ülkelerinin tek başına savunma yapamayacaklarını vurgulayan Estonya Başbakanı Kaja Kallas ise NATO ittifakının kesimi olarak caydırıcı duruma ve savunma planına muhtaçlık duyduklarını aktardı.

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaştan çok telaş duyduklarını söyleyen Kallas, bu sürecin Ukrayna’ya daha fazla yardım etmelerini ve ek adımlar atmalarını engellediğini kaydetti.

İSPANYA BAŞBAKANI SANCHEZ: ÇİN YAPAN BİR ROL OYNAMALI

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de Çin’in nasıl bir rol oynayacağının görüşüleceğini söylemiş oldu. Sanchez, “İspanyol devleti olarak, Vladimir Putin haricinde kimsenin istemediği bu savaşta Çin’in yapan bir rol oynamasını her vakit savunacağız” diye konuştu.

SLOVENYA BAŞBAKANI: RUSYA’NIN KİMYASAL SİLAH KULLANACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM

Slovenya Başbakanı Janez Jansa “Rusya’nın biyolojik ve kimyasal silah kullanılacağı istikametindeki konuşmalardan tedirginiz fakat ben Rusya ordusunun bu çeşit silahlar kullanacağını düşünmüyorum” dedi.

SLOVAKYA CUMHURBAŞKANI: UKRAYNA SONLARINA HÜRMET GÖSTERMELİ

Slovakya Cumhurbaşkanı Zuzana Caputova da Rusya’nın hudutların milletlerarası hukukla belirlenmiş olduğunu unutmaması gerektiğini söylemiş oldu.

LİTVANYA CUMHURBAŞKANI: KİMSE KENDİNİ İNANÇTA HİSSETMİYOR

Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşla bölgede artık kimsenin kendini inançta hissedemeyeceğini belirtti.

Nauseda, Rusya’ya yönelik olası yaptırımların beşinci, altıncı paketinden bahsettiklerini söz ederek yaptırımların sonuç almasının vakit aldığını ve bu niçinle mümkün olduğunca kararlı olmaları gerektiğini kaydetti.

LAVROV: RUSYA İLE NATO ORTASINDA DİREKT ÇATIŞMAYA YOK AÇAR

Öteki taraftan, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov düm yaptığı açıklamada NATO’nun Ukrayna’ya yardımlarının kararı olacağını söylemişti. Lavrov, “Ukrayna’yla müzakereler güç, Kiev daima durumunu değiştiriyor” derken, “Ukrayna’ya barış gücü göndermek Rusya ve NATO içinde direkt çatışmaya yol açabilir” diye konuşmuştu.

ZELENSKİ’NİN NATO’DAN TALEBİ

Ukrayna Devlet Lideri Volodimir Zelenski ise, bugünkü tepe öncesinde dün Rusya’nın ateşkes şartları içinde yer alan NATO üyeliği için değerli bir açıklama yapmıştı. Zelenski, Rus askerlerinin geri çekilmesi, ateşkes sağlanması ve Ukrayna’nın güvenliğinin garanti edilmesi şartıyla ülkesinin NATO üyeliğinden vazgeçmeye hazır olduğunu söylemiş oldu.