Olumlu ayrımcılık tartışmasında “görünmez” öğrenciler

senbilirsin

New member
Dolly Ramos kendini bildi bileli “üniversite deneyimi kazanmayı” ve bir gün hemşire olmayı umduğunu söyledi. Ancak en büyük engeli, seçtiği okula bir yer için başvurmak değil, üniversiteye girip fon bulmaktı.

Yargıtay’ın Olumlu Eylemi reddetme kararının, büyük olasılıkla seçkin kolejlere kabul için ciddi sonuçları olacak, potansiyel olarak en seçkin üniversitelerdeki Siyah ve Hispanik öğrenci sayılarını kısıtlayacak ve iş dünyasında, hükümette ve etkinin ötesinde geleceğin liderlerinin çeşitliliğini etkileyecektir.

Bununla birlikte, ırka duyarlı kabullerin etkisi her zaman nispeten az sayıda öğrenciyle sınırlı kalmıştır. Büyük çoğunluk için bu okullar ne akademik ne de finansal olarak bir seçenek değil.

Birçoğu liseden sonra doğrudan işe veya kabullerde ırk veya etnik kökeni dikkate almayan daha az seçici üniversitelere gidiyor. Hispanik öğrencilerin yarısı da dahil olmak üzere tüm öğrencilerin en az üçte biri, genellikle açık kayıtlara izin veren topluluk kolejlerine devam etmektedir.

Hemşirelik okulundan yeni mezun olan 25 yaşındaki Bayan Ramos, “Sonunda ‘Okula gitmek istiyorum’dan ‘Sadece hayatta kalmak istiyorum’a dönüştü” dedi. Oraya ulaşmak için New York’un dışındaki birkaç kolejden kredi topladı, bir ıslahevinde yarı zamanlı yaşadı ve bir profesörün ofisinde yerde yattı.

Garland, Teksas’ta risk altındaki öğrenciler ve yeni göçmenler için bir lise olan Memorial Pathway Academy’de öğrencilerin yüzde 80’inden fazlası mezun olduktan sonra iş buluyor. Ülke çapında, lise son sınıf öğrencilerinin yaklaşık yüzde 40’ı üniversiteye hemen kaydolmuyor.

Müdür Josh Tovar, “Bu görünmez grup” dedi. “110 GNO ile 1. olan ve MİT’e giden çocuğu herkes görüyor. Anneannemle yaşayan, 17 yaşında yanıma gelen, beş kredisi olan ve mezun olan oğlumu kimse görmüyor.”

Stanford Üniversitesi’nde bir sosyolog olan Sean Reardon’ın kaba bir tahminine göre, ırka duyarlı kabul uygulayan ve her yıl yaklaşık 10.000 ila 15.000 derece veren ve aksi takdirde kabul edilmeyebilecek 200’den az seçilmiş üniversite vardır. Bu, dört yıllık kolejlerdeki tüm Siyah, Hispanik veya Kızılderili öğrencilerin yaklaşık yüzde 2’sine eşittir.

Pozitif eylem kararının daha geniş etkileri olabilir. Bazı uzmanlar, bunun siyahi ve Hispanik öğrencilere üniversite kampüslerinde istenmediklerine dair bir işaret gönderebileceğinden veya onları kar amacı güden kurumlar gibi daha sorunlu okullara iteceğinden endişe ediyor. Ayrıca, ırka odaklanan grup ve programlardan geri çekilmeye de yol açabilir.

Ancak birçok öğrenci için en büyük engeller pratiktir: başvurmak, ödeme almak ve eğitimlerini tamamlamak.

Ailesinde üniversiteye giden ilk kişi olan 24 yaşındaki Tysheim Sanders, “Aşırı derecede kaybolmuştum ve çok korkmuştum” dedi. Bir danışmanın kendisinden “sübvansiyonlu bir kredi, sübvansiyonsuz bir kredi veya her ikisinden de biraz” arasında seçim yapmasını istediği ezici anı hatırladı.

Borough of Manhattan Community College’da öğrenci olan ve lise kariyer danışmanı olmayı uman Bay Sanders, “‘Buna hazır değilim’ gibiydim” dedi.

Üniversite kayıtları, kısmen artan maliyetler nedeniyle on yıldan fazla bir süredir düşüyor.

Büyük Durgunluğa yanıt olarak, birçok eyalet devlet kolejleri için fonları kesti ve kolejler karşılığında harçları artırdı. Daha düşük gelirli öğrenciler için fiyat genellikle daha yüksek gelirli öğrencilere göre daha hızlı artmıştır.

Aynı zamanda, mali destek ayak uyduramadı. Örneğin, düşük gelirli öğrenciler için devlet Pell Bursu bir zamanlar eğitimin büyük kısmını karşılıyordu; bugün sadece yaklaşık dörtte birini etkiliyor.

Biden yönetiminin milyonlarca Amerikalı için bazı üniversite borçlarını iptal etme planını reddeden bir başka Yüksek Mahkeme kararı, üniversiteye devam etmeyi daha da caydırabilir.

Birçok öğrenci için, aile taahhütleri de ağırlaştırıcı bir faktördür.

22 yaşındaki Dominic Cherry, okul ücretini karşılayamadığı için Las Vegas’taki Nevada Üniversitesi’ndeki bir yeri geri çevirdiğini söyledi. Diğer seçenekler, onu büyüten büyükanne ve büyükbabasından çok uzaktı.

Bu yüzden liseden mezun olduktan sonra stratejik bir karar verdi: bir inşaat şirketinde ofis işine girdi. 70’li yaşlarındaki büyükanne ve büyükbabasının yanında yaşıyor ve onlara çöp öğütücüyü tamir etmek gibi ufak tefek işlerde yardım ediyor. Federal hibelerle finanse edilen devlet kolejine kaydoldu ve inşaat yönetimi alanında bir derece kazanmayı planlıyor.

“Her şeyi yeniden yapabilseydim,” dedi, “muhtemelen yaptığım gibi yapardım.”

Teksas, Garland’dan 19 yaşındaki Jessica Garcia, üniversiteye gitmeyi ve dedektif olmayı hayal ediyor. Ama liseyi bitirmek için ihtiyaç duyduğu neredeyse her şeye ihtiyacı vardı. Ailesinin arabası olmadığı için birçok sabah okula gitmekte zorlandığını söyledi. Mayıs ayında mezuniyet töreninde sahne almak bir zaferdi: Ailesinde liseden mezun olan ilk kişi olduğunu söyledi.

Şu anda Subway’de sandviç yapan bir işi var ve kendi dairesi için para biriktiriyor.

“Kolej gerçekten deneyimlemek istediğim bir şey” dedi. “Amacım bu.”

Amy Harmon raporlamaya katkıda bulundu.