Bayana yönelik kabahatlerde güzel hal indiriminin kaldırılması önerisi komite raporunda

pandomim

New member
MALATYA (DHA) – Tbmm Bayana Yönelik Şiddetin Araştırılması Komitesi Lideri AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, 912 sayfalık rapordaki teklifleri içinde, bayana yönelik işlenen cürümlerde uygun hal indiriminin kaldırılmasının da yer aldığını söylemiş oldu.

‘CEZASIZLIK ALGISI ORTADAN KALDIRILMALI’

Çalık, mevzuat değişikliğine ait teklifler içinde, bu ay ortasında Meclis gündemine gelmesi beklenen bayana yönelik işlenen hatalarda güzel hal indiriminin kaldırılmasının kıymetli olduğunu söylemiş oldu. Çalık, “Türk Ceza Kanunu’nun ilgili hususunda uygulanan ve kamuoyunda ‘kravat indirimi’, ‘iyi hal indirimi’ olarak bilinen bu kurumlar bayana yönelik şiddet olaylarında çoğunlukla uygulanabilmekte ve bu da toplumda bayana yönelik şiddet hataları özelinde cezasızlık algısı oluşmasına niye olmaktadır. Toplumda cezasızlık algısına niçiniyet veren uygulamadan kaynaklanan aksaklıklardan birisi de kravat indirimi. 67 bıçakla infaz uygulandıktan daha sonra kravat indirimi ve kontrollü hürlük ile failin sokakta gezmesi bütün toplumun vicdanını yaralıyor. Kravat indirimi olarak bilinen düzgün hal indiriminin bayana yönelik şiddetten kaldırılmasını talep ettik. Bayana yönelik şiddet hataları niçiniyle hükmedilen cezalarda cezaların infazı evresinde cezasızlık algısına niye olan mevcut meselelerin ortadan kaldırılmasına yönelik düzenlemeler yapılmalıdır” diye konuştu.

‘İHTİSAS MAHKEMELERİ KURULMALI’

Çalık, bayana yönelik şiddet hadiseleri hakkında verilen esirgeyici ve önleyici önlem kararlarının her mahkeme tarafınca değil, tek bir mahkeme ve bir hakim tarafınca kıymetlendirilmesi gerektiğinin de teklifler içinde yer aldığını kaydetti. Çalık, “Tedbir muhakemesi haricinde mağdurun şikayeti üzerine farklı yollara tabi ceza ve hukuk davaları farklı mahkemelerde devam etmektedir. Bu farklı hukuksal süreçlerin taraflar içindeki ihtilafları uzattığı üzere yeni ihtilafları doğurduğu tespit edilmiştir. Aile içi ve bayana yönelik şiddet mağdurlarına ait süreçlerin tek bir mahkemede sonuçlandırılarak sürecin hızlanması ve taraflar içindeki uyuşmazlıkların yeni ihtilaflara mahal vermemesi gayesiyle; önlem sonucu verebilen, taraflar içindeki cezai uyuşmazlıkları çözebilen ve aile hukukundan kaynaklanan ihtilafları gideren hukuk ve ceza yargılamasının bir arada yapıldığı ihtisas mahkemeleri kurulmalıdır. Bu ihtisas mahkemelerinde nazaranv yapacak yargıçların bu mahkemelerde vazife almadan evvel ve nazaranvleri müddetince mevzuyla ilgili eğitim almaları ve tayin niçiniyle yer değişikliği yapıldığında sırf bu ihtisas mahkemelerinde bakılırsav yapmaları sağlanmalıdır” dedi.

‘KADES UYGULAMASINI İNDİRDİM’

Çalık, bayana yönelik şiddetle topyekun bir çabanın, farkındalık ve zihniyet değişimine muhtaçlık olduğunu söyleyerek gayelerinin ‘sıfır şiddet sıfır can kaybı’ olduğunu söylemiş oldu. Bayana şiddeti gerçekleşmeden önlemek gerektiğini bildiren Çalık, teklifler içinde KADES uygulamasının yaygınlaştırılması olduğunu vurguladı. Çalık, “KADES uygulaması şu anda dünyanın en âlâ uygulamalarından bir tanesi. Türkiye’de 3 milyon bayan uygulamayı indirmiş durumda. Şu anda Türkiye’deki ortaokuldan daha sonra lise, üniversite ve kamu kurumlarında çalışan bayanlarımızın indirmesine dönük çalışmaların hızlandırılmasını istiyoruz. Ben Meclis’ten çıktıktan daha sonra şiddete maruz kalmayacağımı garanti altına alabilir miyim? KADES uygulaması telefonumda indirilmiş vaziyette. Uygulamayı indirmiş bayanlardan birisiyim. Tüm bayanların KADES uygulamasını indirmesini talep ediyorum. ömrünü kaybeden bayanlarımız olmasın istiyoruz” tabirlerini kullandı.

‘ACİL ŞİDDET HATTI’

Öznur Çalık, bayana yönelik şiddetle çaba için 7/24 hizmet veren bir telefon çizgisi oluşturulması teklifinin de kurul raporunda yer aldığını bildirerek şöyleki konuştu:

“Aile Bakanlığı’nın 183 numaralı sınırı toplumsal hizmet çizgisi. Buraya herkes başvuruyor; toplumsal yardım, hizmet talebinde bulunanlar ve şiddete maruz kalanlar. Bu kamuoyunda bilinen bir sınır. Biz ‘ya bunu güçlendirelim ve bayana yönelik şiddetle çaba sınırı olsun ya da yeni bir çizgi kuralım’ dedik. Bu çizginin yaygınlaşması, bilinilirliğinin artması için de yeni lansmanlar düzenleyelim, broşürler dağıtalım. 183 Toplumsal Dayanak Sınırı’ndan başka olarak, sesli ileti servislerine yönlendirilmeksizin, direkt operatöre bağlanan, aile içi ve bayana yönelik şiddet mağdurları için krize müdahale konusunda eğitimli ve tercihen bayan çalışanın çalıştığı, farklı lisanlarda hizmet veren, akılda kalıcı, engelli erişimine uygun, 7 gün 24 saat hizmet sunan, farklı bir ‘Acil Şiddet Hattı’ kurulmalıdır” dedi.

İMAJ GEÇİLİYOR Nursima ÖZONUR- Fatih POYRAZ/ ANKARA, (DHA)-


Demirören Haber Ajansı / Aktüel