DSÖ Covid-19 (Corona virüs) uyarısı: 50’den çok ülkede olaylar arttı

pandomim

New member
Örgütün Cenevre merkezindeki basın toplantısında konuşan Dünya Sıhhat Örgütü (DSÖ) Genel Yöneticisi Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, son haftalarda giderek yayılan Omicronun alt varyantları, artan hadiselere karşı aşılamaların kıymeti ve 12 Mayıs’ta ABD’de yapılacak Global Covid-19 Tepesi’ne değindi.

Ghebreyesus, Güney Afrikalı araştırmacıların tespit ettiği Omicron’un BA.4 ve BA.5 alt varyantlarının Afrika’da yayılımının ve bir evvel keşfedilen BA.2 alt varyantının global baskınlığının sürdüğünü belirterek, “Bağışıklığın nispeten yüksek olduğu ülkelerde Covid-19 niçiniyle ağır hastalık ve can kayıpları daha düşük düzeyde. Ama aşılamanın düşük olduğu ülkeler için birebir şey söylenemez.” diye konuştu.

“50’den çok ülkede hadiselerin artması, Covid-19’un istikrarsızlığını gösteriyor.” sözünü kullanan Ghebreyesus, DSÖ’nün misyonunun en makûs senaryoya hazırlanmak ve bu biçimdece ülkelerin bundan daha sonra gelecek salgın tehditlerine karşı en yeterli hazırlığı yapmasını sağlamak olduğunu vurguladı.

“SALGIN HALA BİTMİŞ DEĞİL”

Ghebreyesus, yeni Covid-19 artışlarına karşı ek aşılamaların tesirli tahlil olduğunun altını çizerek, “DSÖ olarak en müdafaasız durumdaki ülkelere bağışıklık kazandırmak için her ülkenin nüfusunun en az yüzde 70’inin aşılanması tarafındaki uğraşları destekliyoruz.” dedi.

Birtakım ülkelerin bu yılın ortasına kadar yüzde 70 aşılama amacını gerçekleştiremeyeceğini hatırlatan Ghebreyeus, “Salgın hala bitmiş değil ve Covid-19 bağışıklığının artması için bütün önderlerin elini taşın altına koyması gerekiyor.” tabirini kullandı.

“DAHA MAKUS SALGININ VURMASINI MI BEKLİYORUZ”

Ghebreyesus, Covid-19’a karşı geliştirilen antiviral ilaçların da biroldukça ülkede erişilemez olduğuna dikkati çekerek, bu ilaçların fiyatının makul düzeylerde tutulması gerektiğinin altını çizdi.

ABD’de yapılacak Global Covid-19 Tepesi’nde, aşı başta olmak üzere Covid-19 ile çaba araçlarının patent hakkından süreksiz feragat edilmesi konusunda önderlerin muahedeye varmaları gerektiğini vurgulayan Ghebreyesus, “Geçen hafta Covid-19 ile direkt ve direk bağlantılı ölümlerin neredeyse 15 milyonu bulduğunu açıklamıştık. Patentten feragat etme konusunda harekete geçmek için daha makus bir salgının vurmasını mı bekliyoruz?” diye konuştu.

Ghebreyesus, 4 Mayıs’ta Omicron varyantını tespit eden Güney Afrikalı araştırmacıların, BA.4 ve BA.5 olmak üzere iki yeni alt varyant daha keşfettiğini duyurmuş ve olayların bir daha artışa geçebileceği ikazında bulunmuştu.