Gazze ile ilgili kampüs protestoları üniversiteler ve polisin direnişi üzerine yoğunlaşıyor

senbilirsin

New member
Öğrencilerin ülke genelindeki kampüslerde toplanması ve bazı durumlarda polisle çatışması nedeniyle Çarşamba günü Filistin yanlısı protesto dalgası yayıldı ve yoğunlaştı. Kampüs konuşmaları ve Gazze'deki savaş konusunda büyüyen bir hesaplaşma yaşandı.

Teksas'tan Kaliforniya'ya kadar üniversite yöneticileri, Columbia Üniversitesi'nde olduğu gibi protestocuları temizlemek ve kampların kendi kampüslerine yayılmasını önlemek için harekete geçti ve halihazırda onlarca tutuklamaya yol açan gergin yeni çatışmalarda polisi görevlendirdi.

Aynı zamanda Pittsburgh ve San Antonio gibi yerlerde de defalarca protestolar yaşandı. Öğrenciler, Columbia Üniversitesi'ndeki diğer öğrenci arkadaşlarıyla ve kampüsün başka yerlerindeki direnişle ve yaklaşan akademik yılın sonuyla körüklenen Filistin yanlısı hareketle dayanışma içinde olduklarını ifade ettiler.

Çeşitli yerlerdeki protestocular, taleplerinin arasında üniversitelerinin İsrail'in Gazze'deki askeri harekatı ile bağlantılı şirketlere yaptığı yatırımların geri çekilmesi, bunların ve diğer yatırımların açıklanması ve cezasız protesto hakkının tanınmasının yer aldığını söyledi.


Gösteriler yurt dışına da yayıldı; öğrenciler Kahire, Paris ve Avustralya'nın Sidney kentindeki kampüslerde Filistinlilere desteklerini ve savaşa karşı olduklarını ifade etmek için toplandılar.

Yeni protestolar ortaya çıktıkça Temsilciler Meclisi Sözcüsü Mike Johnson, New York'taki Columbia kampüsünü ziyaret etti; burada üniversite yetkilileri, kampüsün merkezindeki bahçede kurulu yaklaşık 80 çadırdan oluşan kampın sona erdirilmesi için protesto liderleriyle müzakere yapmayı planladı.

Bay Johnson, durumu derhal kontrol altına alamazsa okul başkanı Nemat Şefik'in istifa etmesi gerektiğini söyledi ve onu Yahudi öğrencilerin güvenliğini sağlayamayan “beceriksiz bir lider” olarak nitelendirdi.

Konuşmacı, Ulusal Muhafızları çağırmak için uygun bir zaman olabileceğini ve üniversitelerin protestoları kontrol edememesi durumunda Kongre'nin federal fonları kesmeyi düşünmesi gerektiğini söyledi.


Cumhuriyetçi milletvekilleri aylarca üniversite yöneticilerini üniversite kampüslerindeki Yahudi öğrencileri korumak için yeterince çaba göstermemekle suçlayarak Demokratları keskin bir şekilde bölen bir konuyu ele aldılar.


Geçen yıl savaşın başlamasından bu yana kampüsteki gösteriler, 7 Ekim'de İsrail'e yönelik ölümcül saldırılara öncülük eden ve ardından gelen savaşı ateşleyen Gazze merkezli silahlı grup Hamas'a yönelik nefret söylemi ve destek ifadelerini içeriyordu. Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre, Gazze'de 34.000'den fazla insan öldü.

En büyük yeni protestolardan biri Çarşamba günü Teksas'ta gerçekleşti; çoğu çevik kuvvet teçhizatlı ve bazıları at sırtında düzinelerce polis memuru, eyaletin en iyi devlet üniversitesi olan Austin'deki Texas Üniversitesi'nde protestocuların yolunu kapattı. Eyalet polisi sözcüsüne göre, dağılmayı reddeden en az 34 kişi tutuklandı.

Vali Greg Abbott, protestocular dağılıncaya kadar tutuklamaların devam edeceğini söyledi. “Bu protestocular cezaevinde olmalı” X'e yazdı. “Teksas'taki bir devlet koleji veya üniversitesinde nefret dolu, Yahudi karşıtı protestolara katılan öğrenciler okuldan atılmalıdır.”

Saatler önce, Teksas Üniversitesi'nin Dallas kampüsündeki büyük bir protestocu öğrenci grubu, üniversitenin rektörlüğünün ofisinin yakınında kısa bir oturma eylemi düzenleyerek tasfiye talebinde bulundu. Başkanın kendileriyle görüşmeyi kabul etmesi üzerine öğrenciler ayrıldı.


Los Angeles'taki Güney Kaliforniya Üniversitesi'ne polis öğleden kısa bir süre önce geldi ve kampüsün ortasında yaklaşık 100 Filistin yanlısı göstericinin bulunduğu kampı dağıttı. Protestocular “utanç” diye bağırırken, memurlar en az bir protestocuya saldırdı ve onu kampüs polis arabasına bindirdi, ancak protestocu daha sonra serbest bırakıldı.

USC'de kamu politikası alanında yüksek lisans öğrencisi olan 26 yaşındaki Claudia Galliani, “Filistin'i savundukları için vahşete maruz kalan Columbia ve ABD'deki diğer üniversitelerdeki öğrencilerle dayanışma içinde olmak” için protesto yaptığını söyledi. Protestocuların dışlandığını ve antisemitizmle suçlandığını söyledi.

Pek çok USC öğrencisi, Müslüman birincisi Asna Tabassum'un mezuniyet konuşmasının, kampüsteki grupların sosyal medyada Filistinlilere desteğini duyurduğundan şikayet etmesi üzerine iptal edilmesinden dolayı üzüldü.

USC'deki protestoya katılan Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi'nde etnik çalışmalar alanında doktora öğrencisi olan Maga Miranda, “Üniversitelerin Doğu Yakası'nda olup bitenlerin Batı Yakası'na yayılmasını istemediğini düşünüyorum” dedi.


Protestocular günün ilerleyen saatlerinde geri döndü ancak üniversite, o sabah zorla kaldırılan çadırların yeniden inşa edilmemesi nedeniyle kalıcı bir kamp kurulmasını engelledi.

Akşam saat 6'dan hemen önce, Los Angeles Polis Departmanı memurları onlara dağılmalarını emretti ve onları tutuklayıp sınır dışı etmekle tehdit etti. Pek çok protestocu polis sınırlarının dışına çıktı, ancak iki düzineden fazla kişi kampüs alanının ortasında kilitli kollar tuttu, bazılarının elinde Filistin bayrakları vardı.

Sonuçta memurlar 93 kişi tutuklandı LAPD yetkilileri Çarşamba günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, izinsiz giriş suçlamaları ve ölümcül silahla saldırı şüphesiyle bir kişi hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu. LAPD'den Yüzbaşı Kelly Muniz, saldırı hakkında daha fazla ayrıntı vermedi.

Saat 21.00'de memurlar kalan protestocuları özel kampüsten uzaklaştırdı ve kapıları kilitledi.

Rhode Island'daki Brown Üniversitesi'nde çok sayıda öğrenci Çarşamba günü kampüsün ana yeşil alanında çadır kurdu. Organizatörler, düşüncelerinin Gazze'deki çocuklar ve öğrencilerle olduğunu, yönetimin yeni kampın üniversite politikasını ihlal ettiği yönündeki uyarısıyla ilgili olmadığını söyledi. Sınır dışı edilene kadar kalacaklarına söz verdiler.

Concord, New Hampshire'dan üçüncü sınıf öğrencisi ve öğrenci topluluğu gelecek dönem başkanı Niyanta Nepal, “Gazzeli öğrencilerin yaşadıklarıyla karşılaştırıldığında riske attığımız şey çok düşük” dedi. “Ayrıcalıklı bir durumdaki gençler olarak, durumun sorumluluğunu almak için yapabileceğimiz en az şey bu.”


Üniversite kampüslerinde ülke çapında bir öğrenci hareketinin ortaya çıkmasının Brown öğrencilerini harekete geçirdiğini söyledi. “Herkesin harekete geçmeye hazır olduğunu düşünüyorum ve ihtiyacımız olan şey ulusal ivmeydi” dedi. Amherst, Massachusetts'ten ikinci sınıf öğrencisi ve Brown Üniversitesi Şimdi Ateşkes İçin Yahudiler üyesi olan Rafi Ash, öğrenci protestocuların uzun süredir bu işin içinde olduğunu söyledi. Onlar dışarı çıkana veya biz ayrılmak zorunda kalana kadar burada kalacağız” dedi.

Harvard Üniversitesi yönetimi, kampüsteki merkezi buluşma yeri olan Harvard Yard'ı kapatarak benzer bir tabloyu engellemeye çalıştı. Ancak Çarşamba günü öğrenciler, Filistin yanlısı bir kampüs grubunun uzaklaştırılmasına karşı düzenlenen “acil durum mitinginin” bir parçası olarak bahçedeki çimenleri sular altında bırakmaya devam etti ve hızla çadır kurdu.

California, Arcata'daki Cal Poly Humboldt'ta yöneticiler, iki binayı işgal eden protestocuların diğerlerine yayılmasından korktukları için kampüsü tüm hafta sonu kapatacaklarını söyledi.

Salı günü geç saatlerde Ohio State Üniversitesi'nde iki öğrenci tutuklandı. okul yetkilileri, kampüsteki bir protesto sırasında o zamandan beri dağıldığını söyledi.

Austin'deki Texas Üniversitesi'ndeki protestolar, Güney'de Cumhuriyetçilerin liderliğindeki bir eyaletteki ilk protestolar arasındaydı ve valinin konağına yürüme mesafesinde gerçekleşti. Diğer Cumhuriyetçi siyasi liderler gibi Vali Greg Abbott da İsrail'e verdiği desteği yüksek sesle dile getirdi ve geçen ay kampüsteki tüm Yahudi karşıtlığıyla mücadele etme sözü verdi.


Üniversite liderleri Salı günü yaptıkları açıklamada protesto iznini iptal ettiklerini ve yine de toplanmak isteyenleri uyardıklarını söyledi.

Öğrenci Dekanlığı'ndan iki yönetici, Filistin Dayanışma Komitesi'ne yazdığı bir mektupta, “Austin'deki Texas Üniversitesi bu kampüsün 'alınmasına' izin vermeyecek” diye yazdı.

Eyalet polisi sözcüsü Ericka Miller, üniversitenin talebi ve Bay Abbott'un talimatı üzerine eyalet polisinin “yasadışı toplantıları önlemek için” Çarşamba günü kampüste konuşlandırıldığını söyledi.

Göstericilerin uyarılara rağmen toplanmasına tepki hızlı oldu. Çok sayıda polis memuru kalabalığı kontrol etmek için sıraya girdi, bazılarının elinde cop vardı. Protestoculara dağılmaları emrini verdikten sonra bazı memurlar kalabalığa daldı, birkaç kişiyi sürükleyerek uzaklaştırdı ve ardından diğerlerini almak için geri döndü.


“Bırak gitsinler!” Kalabalık büyüdükçe bazı vatandaşlar bağırdı.

Bir noktada, yüzlerce öğrenci ve onların destekçileri kampüsün güney alışveriş merkezinde toplandı; bunlardan bazıları büyük bir daire şeklinde toplanıp “Domuzlar evlerine dön!” sloganları attılar. Kısa süre sonra polis tekrar geldi, kalabalığın arasından geçerek daha fazla tutuklama yaptı.

Bayan Miller, tutuklananların çoğunluğunun izinsiz girmekle suçlandığını söyledi.

Üniversitenin öğrenci işleri dairesi yaptığı açıklamada, üniversitenin “diğer kampüslerde gördüğümüz gibi” aksamalara tolerans göstermeyeceğini, öğrencilerin derslerini ve final sınavlarını “kesintisiz” tamamlayabilmeleri için önlemler alacağını söyledi.

Anna Betts Ve Nicholas Bogel Burroughs New York'ta, Edgar Sandoval San Antonio'da ve José Quezada Arcata, Kaliforniya'da raporlamaya katkıda bulundu.