Ticaret Bakanlığı marketlerde fahiş fiyat kontrolü yaptı

Ethereum

New member
Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Adnan Benli ve birlikteindeki heyet Ankara’nın Yenimahalle ilçesindeki marketi denetledi.

Ekipler, seçilen mamüllerin alış ve satış meblağlarını, etiket değişim tarihlerini ve etiket fiyatı ile kasa fiyatındaki ahengi denetim etti.

Uyumsuzluk tespit edilmedi

Denetim yapılan markette seçilen eserler nezdinde uyumsuzluk tespit edilmediği, terslik bulunmadığı açıklandı. Eserlerin kasa ve raf fiyatının uyumlu olduğu kaydedildi.



Denetimlere ait DHA’ya açıklama yapan Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Adnan Benli, “Ticaret Bakanlığı olarak fahiş fiyat artışı ve fiyat etiketi kontrolü yaptık. Burada seçtiğimiz mamüllerin alış ve satış meblağlarını denetim ediyoruz, gereksinim olursa alış ve satış faturalarını burada düzenlediğimiz tutanağa ekleyerek bakanlığımız uhdesindeki Haksız Fiyat Kıymetlendirme Şurası’na intikal ettiriyoruz. Heyet kendi yaptığı inceleme ve kıymetlendirme kararı fahiş fiyat yapıldığını tespit ederse 14 bin 600 liradan 146 bin 600 liraya kadar cezai süreç uyguluyor. Bu fiyatlar 2022 yılına ilişkin. meblağların güncellenmesi durumunda 2023 yılında 33 bin lira ile 331 bin lira içinde fahiş fiyat cezası uygulanacaktır.” dedi.



2023 yılında cezalar artacak

Ayrıca stokçuluk ve piyasa bozucu hareketlerle ilgili de cezai süreç uygulandığını kaydeden Benli, “Piyasa bozucu hareketlere ait alt hudut 100 bin lira, üst hudut da 2 milyon olarak uygulanmaktadır. 2023 yılında bu ceza da 222 bin lira ile 4 milyon 458 bin lira olarak uygulanacaktır. Burada yaptığımız bir öbür şey de fiyat etiketi kontrolü. Fiyat etiketi kontrolünde ilgili mevzuata uygun mu buna bakıyoruz, değişim tarihi yazıyor mu, raf fiyatı ile kasa fiyat uyumlu mu; buna da bakıyoruz. Uyumlu değilse de eser başına 615 lira cezası var, bunun da cezası 2023 yılında 1371 lira olacak. Ülke çapında kontroller devam ediyor. Vatandaşlarımız karşılaştıkları fahiş fiyat artışlarını direkt bakanlığımıza ya da ‘Alo 175’ tüketici haklarına şikayet yaparak başvurabilecekler. Cumhurbaşkanı’mızın Kabine Toplantısı’nda, bakanlığımızın yeni uygulamaları devreye alacağı istikametindeki açıklamasına ait yeni uygulamalarla ilgili çalışmalara da başlandı.” diye konuştu.