Yunanistan: ABD ile savunma mutabakatı kendimizi inançta hissetmemiz için bir araç

pandomim

New member
Yunanistan Devlet Ajansı AMNA’nın haberine nazaran, Dendias, Yunanistan ile ABD içindeki karşılıklı savunma iş birliği muahedesinin ikinci protokolünün onaylanmasına ait Meclis Savunma ve Dış ilgiler Komitesinde şu tabirleri kullandı:

“Yunanistan-ABD Karşılıklı Savunma İş Birliği Mutabakatı, ufkumuzu açabilmemiz, algımızı büyütebilmemiz, bize güç vermek yerine, bizi zayıflatan dehşet sendromlarına yeniden dönmememiz için içeride inançlı hissetmemizi sağlayan bir araçtır. Yunanistan’ın, Türk-Yunan uyuşmazlıklarının esiri olmaması ve Balkanlara açılması gerektiğine inanıyoruz.”

Dedeağaç Limanı’na ait değerlendirmelerde de bulunan Dendias, buranın Balkanlar için bir güç kavşağına dönüşmesinin Yunanistan için kıymetli olduğunu savundu. Dendias, “ABD’nin askeri varlığını istiyoruz. Evet, Dedeağaç Limanı’nın ticari olmasını istemiyoruz ve tam da bu, Erdoğan’ı rahatsız etti.” dedi.

ABD VE YUNANİSTAN, KARŞILIKLI SAVUNMA İŞ BİRLİĞİ MUTABAKATI İMZALAMIŞTI

Yunanistan ve ABD Ekim 2021’de Washington’da yenilenen Karşılıklı Savunma İş Birliği Muahedesi’ni imzalamıştı. Muahedeye ait ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Bu yenileme, muahedenin süresiz olarak yürürlükte kalmasını sağlayacak ve ABD güçlerinin Yunanistan’daki mevcut üslerin haricinde ek olarak öbür üslerde de eğitim ve faaliyet göstermesine imkan tanıyacak. Bugün savunma iş birliğimizi daha da güçlendiriyoruz.” tabirlerini kullanmıştı.